Nyawa Vs Kenderaan?

Bagaimana anda meletakkan harga terhadap Nyawa anda dan Kenderaan anda?

Sesetengah client yang saya jumpa memang tahu kepentingan perlindungan hayat dan kad perubatan tapi masih bertangguh-tangguh untuk memulakan perlindungan terhadap diri sendiri. Ada di antara mereka yang meletakkan alasan-alasan tersendiri yang mungkin boleh diterima pakai tetapi sempatkah anda untuk menyesal jika sudah terjadi sesuatu kejadian atau di datangi penyakit-penyakit yanganda sendiri tidak menjangkakan? Sudah bersedia?

Adakah anda salah seorang yang memberi alasan sebegini:
1.       Kekangan kewangan?
Sampai bila pun akan sentiasa ada kekangan kewangan. Daripada gaji RM800/sebulan atau RM 1200/sebulan atau RM5000/sebulan tetap akan ada kekangan kewangan. Kenapa? Kerana bila gaji kita bertambah… expences kita juga akan bertambah dan kita juga ingin meningkatkan kualiti hidup. Contoh: kalau dulu pergi keje naik bas, selepas beberapa bulan, dah boleh beli motor atau kereta. Kalau dulu biasa makan RM3-5 utk satu menu, sekarang boleh mkn yang lebih baik. Kerana apa? Kerana kita ingin yang lebih baik untuk diri kita.. tapi pastikah anda itu adalah kekangan kewangan atau cara kita membelanjakan wang lebih kepada perkara yang kehendak bukan kepada keperluan.

2.       Sepanjang hidup saya belum pernah kemalangan?
Bolehkah anda pasti tentang masa hadapan? Contoh yang paling dekat, jika kita mempunyai kereta – adakah kereta anda mempunyai spare tyre (tayar simpanan)? Jika Ya, adakah dalam 3 bulan lepas anda mengalami kerosakan pada tayar? Jika Tidak, Mengapa anda masih membawa spare tyre dalam kereta anda? Kerana itu adalah langkah2 berjaga-jaga… kalau kereta ada? Anda bagaimana?

3.       Sepanjang hidup saya belum pernah sakit teruk sehingga perlu diwadkan?
Buy life insurance when u don’t need it, because when u need it you can’t buy insurance! Jika ada syarikat insurans yang boleh berikan perlindungan terhadap penyakit sedia ada… sila beritahu saya kerana ada orang yang saya kenali tidak dapat membeli insurans kerana telah ada penyakit jantung, diabetes, kanser dan sebagainya yang tidak dapat perlindungan insurance untuk penyakit sedia ada.

4.       Company dah cover, tak perlu kad perubatan lagi?
Bagus kepada syarikat yang memberikan perlindungan kepada pekerja tetapi setiap perlindungan(group insurance) adalah sangat rendah. Sila semak dengan HR anda. Jangan melenting sekiranya saat anda perlukan perlindungan perubatan tetapi group insurance anda tidak dapat menampung sepenuhnya. Ada juga syarikat yang memberikan perlindungan maksimum kepada para pekerjanya tetapi jika anda bersara nanti adakah masih ada perlindungan tersebut untuk anda? Pastikah anda pada waktu itu anda masih layak membeli perlindungan insurance? Umur sudah meningkat, penyakit sedia ada mungkin telah ada. Jejak semula history penyakit keluarga anda untuk jantung, asma, diabetes, kanser, darah tinggi dan sebagainya.

Kenapa terlalu lewat apabila bersara nanti?

Premium (bayaran bulanan) akan mahal. Paling kurang RM500 sebulan.
Permohonan insurans anda akan ditolak kerana anda telah menghidap pelbagai jenis penyakit.
Anda mungkin bersara sebagai jutawan dari duit simpanan atau KWSP tetapi adalah lebih baik jika insurance membayar bill hospital anda dan duit simpanan anda tidak digunakan.

*Saya telah berjumpa dengan ramai rakyat Malaysia yang berumur 55 tahun ke atas yang berjumpa saya untuk memiliki insurans nyawa dan medical kad. Jika mereka sihat, tiada masalah. Tetapi jika mereka mempunyai penyakit seperti diabetes, permohonan mereka akan ditolak oleh Prudential. Mengapa mereka ingin memiliki medical kad? Kerana mereka sedang membayar sebanyak RM30K setahun untuk bil medikal mereka.

Saya bertanya, kenapa sebelum ini tidak ambil medikal kad? Mereka menjawab “Selama ini, klinikal, pembedahan dan hospital di bayar oleh syarikat saya bekerja. Rawatan diabetes saya RM70K semua dibayar oleh syarikat”

Tetapi apabila bersara, syarikat sudah tidak melindungi anda. Tetapi penyakit diabetes masih ada. Rawatan masih diperlukan. Sekarang anda mempunyai masalah besar.

5.       Dah ada insurans dulu… tapi dah lama tak bayar?
Lapsed? Perlukah anda mempunyai perlindungan semula, jika ya! Sila call saya. +6 012 3448019

6.       Dah ada insurans tapi tak pasti apa perlindungan yang ada?
Sila semak. Apa yang perlu anda semak? Pastikan kad perubatan ada? Jika ya! Pastikan minimum coverage ialah RM 500,000 kerana expences perubatan di Malaysia telah meningkat. Contoh:

Anda tahu berapa kos perubatan di hospital swasta?

1. H1N1 – 3 hari – RM3400
2. Dialisis buah pingang – RM130 per sesi (13 sesi diperlukan sebulan)
3. Pembedahan salur darah tersumbat (Kolestrol)- RM90K
4. Denggi – 7 hari – RM4100
5. Tonsil – 4 hari – RM9400

Jika anda mempunyai medical kad dari Prudential. Semua di atas akan dibayar oleh Prudential dengan limit RM1.5 Juta seumur hidup.

Kenapa Prudential?
Prudential adalah syarikat insurans no. 1 di Malaysia. Prudential adalah syarikat gergasi dunia dari UK dan telah bertapak di Malaysia sejak 1924!

Kenapa Medical Kad Prudential ?
Perlindungan besar sehingga RM1.5 juta. Hanya tunjukkan medikal kad anda dan Prudential akan membayar bil anda
Tambahan anda akan menerima wang saku hospital sebanyak RM250 sehari. Jika 7 hari di hospital, maka anda akan menerima wang saku sebanyak RM1750. Wang ini dapat mengurangkan beban perbelanjaan harian semasa rawatan anda.

Ingin mengetahui lebih tentang pelan Prudential? Hubungi saya Zura Baharudin  +6 012 3448019 atau e-mail: zurabaharudin.prudential@gmail.com


No comments:

Post a Comment

“Buy life insurance when you don’t need it, because when you need it, you can’t buy”

Popular Posts