Mampukah Anda Membayar Bil Hospital Yang Tinggi?

Mampukah Anda membayar Bil Hospital yang tinggi?

 

Konsep Takaful: berasaskan pinsip-prinsip berkongsi tanggungjawab, bekerjasama dan saling membantu menjaga kepentingan bersama. Setiap peserta menyumbang berasaskan Tabarru' (derma) kepada dana yang akan digunakan untuk membantu satu sama lain pada masa diperlukan.

 

* Bebas dari unsur Riba', Maisir ( judi ) dan Gharar ( ketidaktentuan )

 * Tak kira Bangsa & Agama Layak menyertai ( Warganegara Malaysia )

Dengan menyertai pelan / pakej  ( Simpanan, Perlindungan dan Pelaburan )
di Prudential BSN Takaful anda sudah mendapat Satu Pakej yang lengkap untuk anda sekeluarga. 

 

1)   Simpanan Anda,Simpanan Pendidikan Anak anda atau Pasangan Anda akan dilaburkan melalui dana yang mematuhi prinsip Syariah yang dikawal oleh Bank Negara Malaysia.

2)   Anda akan mendapat kemudahan Medical Card dari Prudential yang pasti akan memenuhi keperluan hospital anda atau keluarga sepenuhnya sehingga umur 70 tahun. 

 

        SEPERTI: 

         - Kos rawatan di wad Hospital Pakar dibayar oleh Prudential dengan peruntukan RM 150,000.00 sepanjang polisi dengan jumlah tuntutan RM 50,000.00 setahun

         - Kadar bilik wad RM 100.00 sehari(bergantung kepada pelan yang anda ambil)

         - Elaun hospital RM 200.00 sehari (tidak melibatkan nilai simpanan atau nilai Medical Card)

        - Dan banyak lagi kemudahan Medical Card dari Prudential yang diterima oleh kebanyakan  Hospital Pakar tanpa banyak soal.   

            * Perlindungan sehingga RM450,000(bergantung pada polisi yang diambil)

 

        NOTA: 

        tidak perlu renewal ..gunakan  Medical Card hingga berumur 70 tahun  

 

3)  Faedah perlindungan 36 Penyakit Kritikal dan polisi menjadi percuma sekiranya mengidap 36 Penyakit Kritikal ini ( anda tidak perlu lagi bayar premium = F..O.C hingga beumur 80 tahun ). Pampasan akan diberi sehingga RM 100,000 ( bergantung pada jumlah pampasan yang anda ambil).

 

4)  Faedah perlindungan Personal Accident ( PA ) untuk anda atau keluarga anda di mana-mana, sama ada di Jalan Raya, di Rumah, di Tempat Kerja atau di sekolah. Tuntutan bayaran bil rawatan sehingga RM 2000.00 bagi setiap kes kemalangan yang tidak dimasukkan ke Wad.

 

        - M.C. – Elaun Cuti Sakit (disebabkan kemalangan) RM 200 seminggu ( Elaun Hospital dan cuti sakit) dibayar setelah anda keluar hospital dan bayaran kos hospital tidak akan menjejaskan jumlah         

                    simpanan anda atau nilai Medical Card anda). 

 

5)  Auto Saving,sekiranya anda disahkan menghidap salah satu antara 36 penyakit Kritikal, anda tidak perlu lagi membayar premium anda. Prudential yang akan menanggung pembayaran sehingga anda berumur 80 tahun!!.( F.O.C ) Sekiranya keluarga di bawah tanggungan anda mempunyai pelan Prudential yang berasingan mereka juga tidak perlu lagi membayar sebarang premium, Prudential yang akan menanggung pembayaran untuk mereka. Untuk anak anda pula yang menambah Takaful Cerdik ( Education plan),  sekiranya berlaku perkara tersebut ke atas diri anda, simpanan terjamin sehingga anak berumur 25 tahun

 

6)   Polisi Fleksibel,satu-satunya polisi yang tidak ada tempoh matang, anda boleh membuat pengeluaran tunai! (untuk mendapat kemudahan ini pastikan Cash Value anda melebihi RM4000. Ini bermaksud sekiranya di dalam akaun anda ada RM 10,000, anda boleh keluarkan RM 6000 untuk sebarang kegunaan anda. Anda juga boleh memohon Holiday Premium (pengecualian membayar premium bagi tempoh tertentu dan  manfaat diteruskan seperti biasa.

 

HOLIDAY PREMIUM 

Holiday Premium sangat berguna disaat anda terdesak dan tidak mampu untuk membayar premium buat sementara waktu (ini juga bergantung kepada Cash Value anda). Holiday Premium dari Prudential adalah antara program terbaik yang dirangka khusus untuk anda. Ia boleh menjangkau masa yang panjang merujuk kepada tempoh sesuatu polisi.

 

PERSARAAN

Faedah Persaraan, sekiranya anda tidak membuat sebarang tuntutan, ini akan menjadi sebagai bonus untuk persaraan hari tua anda. Dari Pakej Simpanan dan Pelaburan, anda tidak perlu risau tentang persaraan anda terutama kepada anda yang bekerja sendiri dan tidak membuat sebarang simpanan atau caruman KWSP.

 

7)  Takaful saver ( Unit Trust ) 

Para peserta boleh membuat caruman tetap ke akaun unit pelaburan Takaful Saver (Unit Trust). Lihat :  www.prubsn.com. my ( tujuan untuk memperbanyakkan simpanan Anda ) untuk perkembangan 'Today's fund Prices' / lihat akhbar-akhbar tempatan.

 

PERBANDINGAN PERLINDUNGAN & SIMPANAN ANDA

SIMPANAN BIASA :

                           SIMPANAN :

 

( PRUDENTIAL BSN TAKAFUL )

BULANAN = RM 200

BULANAN = RM 200

RM200 X12BULAN = RM2,400(1TH)

RM200 X12BULAN = RM2,400(1TH)

RM2,400 X5TAHUN = RM12,000(5TH)

RM2400 X5TAHUN = RM12,000(5TH)

* SIMPANAN 5 TAHUN = RM12,000

* SIMPANAN 5 TAHUN = RM12,000

 

 

MANFAAT PERLINDUNGAN:

                    MANFAAT PERLINDUNGAN:

 - SIMPANAN RM12,000

 - MEDICAL CARD ( RM150,000)

 

 - KEMASUKAN HOSPITAL PAKAR

 

 -  36 JENIS PENYAKIT  

 

 - KEMATIAN / HILANG UPAYA KEKAL

 

 - PERSONAL ACCIDENT

 

 - KOS RAWATAN

 

 - KADAR BILIK HARIAN

 

 - ELAUN HOSPITAL

 

 - M/C (MINGGUAN/LEBIH)

 

 - SIMPANAN

 

 - DLL.

 

 

TAHAN WARD ( contoh):

                    TAHAN WARD ( contoh):

PEMBEDAHAN KOS = RM 50,000

PEMBEDAHAN KOS = RM 50,000

RM50,000 - RM12,000 = RM 38,000

* di tanggung oleh Prudential

(simpanan tidak mencukupi RM 38,000 

malah ada lebihan lagi RM100,000

malah terpaksa pinjam / minta bantuan )

( wang simpanan tidak diusik )

 

 

 

PERCUMA ( F.O.C ) JIKA DISAHKAN OLEH DOKTOR,

TERHENTI BILA SAKIT KRITIKAL

ANDA MENGIDAP 36 JENIS PENYAKIT KRITIKAL, PRUDENTIAL BSN TAKAFUL

 

AKAN MENANGGUNG PREMIUM SEHINGGA ANDA

 

BERUMUR 80 TAHUN.

 

 

 

* SIMPANAN ANDA AKAN DI LABURKAN KEDALAM DANA-DANA ISLAMIC ( KAUNTER HIJAU ) MENGIKUT LANDASAN SYARIAH

 

NOTA :-  Simpanan sebanyak RM 200.00 yang ditunjukkan di dalam perbandingan ringkas di atas adalah sebagai contoh sahaja. Disini saya cuma membuat perbandingan dengan simpanan individu anda, sekiranya anda mempunyai polisi yang lain anda boleh membuat perbandingan. Perbandingan mestilah dibuat dari polisi yang asal dengan nilai premiun yang sama. Kalau nilai premiun yang dibandingkan lebih rendah, nilai sudah pasti menjadi kelebihan polisi tersebut kerana murah dan anda perlu tahu apa yang terkandung didalam polisi tersebut. Penjelasan dari perunding anda sangat penting kerana setiap fakta yang terkandung mestilah diterangkan dengan jelas dan telus. Pastikan tidak ada fakta-fakta yang tersembunyi. Ini penting kerana masalah akan timbul semasa anda hendak membuat tuntutan kelak. Sekurang-kurangnya anda perlu tahu bagaimana proses hendak membuat tuntutan. Jika Ingin Mendapatkan Keterangan Terperinci Mengenai Produk Insuran Yang Di minati..sila hubungi 012-3448019 atau email kepada zurabaharudin.prudential@gmail.com

 

No comments:

Post a Comment

“Buy life insurance when you don’t need it, because when you need it, you can’t buy”

Popular Posts